Hadith on Injustice: Three types of wrongdoing to Allah

Anas reported: The Messenger of Allah, peace and blessings be upon him, said, “There are three kinds of wrongdoing: wrong that Allah does not ignore, wrong that He forgives, and wrong that He does not forgive. As for wrong which is not forgiven, it is idolatry that Allah does not forgive. As for wrong that is forgiven, it is the wrong of a servant between himself and his Lord. As for that which He does not ignore, it is retaliation against some people on behalf of others.

Souurce: Musnad Abī Dāwud al-Ṭayyālisī 2209

Grade: Hasan (fair) according to Al-Albani

عَنْ أَنَسٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الظُّلْمُ ثَلاثَةٌ فَظُلْمٌ لا يَتْرُكُهُ اللَّهُ وَظُلْمٌ يُغْفَرُ وَظُلْمٌ لا يُغْفَرُ فَأَمَّا الظُّلْمُ الَّذِي لا يُغْفَرُ فَالشِّرْكُ لا يَغْفِرُهُ اللَّهُ وَأَمَّا الظُّلْمُ الَّذِي يُغْفَرُ فَظُلْمُ الْعَبْدِ فِيمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ رَبِّهِ وَأَمَّا الَّذِي لا يُتْرَكُ فَقَصُّ اللَّهِ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ

2209 مسند أبي داود الطيالسي

3961 المحدث الألباني خلاصة حكم المحدث حسن في صحيح الجامع

Scroll to Top